Sokan nem tudják, hogy a banánnak világszerte több mint ezer fajtája létezik. Ezek közül azonban csak néhányat ismerünk Európában vagy Észak-Amerikában, például a nálunk is kapható Cavendish-banánt. Ez a hosszúkás, sárgás színű fajta a leggyakoribb a boltok polcain.
Léteznek azonban más banánfajták is, amelyekkel ritkán vagy egyáltalán nem találkozhatunk Magyarországon. Ilyen például a főzőbanán, ami hosszabb, vastagabb, és zöldes árnyalatú. Ezt általában sütve vagy főzve fogyasztják, mert nyersen nem igazán ízletes.
Van olyan különleges fajta is, amely kívül vörös, belül pedig rózsaszínes színű. Ez édes és krémes állagú, de csak különleges boltokban lehet hozzájutni. A „Lady Finger” nevű banán pedig kisebb és sárgább, mint a Cavendish. Ez különösen Délkelet-Ázsiában népszerű, de az Európai Unión belül néha szintén előfordulhat.
Ha tehát egy olyan országban járunk, ahol többféle banán terem, érdemes kipróbálni az ismeretlen fajtákat is – lehet, hogy meglepően finomak és izgalmasak!